Νέα χρονιά – νέοι στόχοι. Τι πρέπει να προσέξετε.

Νέα χρονιά – νέοι στόχοι, είναι ένα από τα συνθήματα που κατακλύζουν κάθε χρόνο τις γιορτές. Ένα κλισέ που ως έναν βαθμό κρύβει μια αλήθεια αλλά πολύ εύκολα, εγκλωβίζει τους ανθρώπους σε μια λάθος προσέγγιση των στόχων τους.

Για αρκετούς από εμάς, η έναρξη της νέας χρονιάς σηματοδοτεί τον καθορισμό στόχων που πιθανότατα θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Επειδή ωστόσο η θετικότητα, η επιθυμία και η αισιοδοξία έχουν πολλές εκφράσεις, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο αγχώδεις, προσέξτε τις υπερβολές.

Άπιαστοι στόχοι και υπερβολικές προσδοκίες.

Μπορεί η ανάγκη για ένα καλύτερο παρόν, ένα καλύτερο μέλλον, έναν καλύτερο εαυτό, να είναι ισχυρή, ωστόσο χρειάζεται προσοχή και σύνεση στους στόχους που θέτουμε. Οι στόχοι μας είναι υποσχέσεις προς τον εαυτό μας, υποσχέσεις που πρέπει να κρατήσουμε αν θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αυτοπεποίθηση και δύναμη. Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε σε τι δεσμευόμαστε απέναντί μας.

Συχνά, ο ενθουσιασμός της νέας χρονιάς δημιουργεί υπερβολικές προσδοκίες για άμεση επίτευξή τους ή μας κάνει να παραβλέπουμε τον βαθμό δυσκολίας των στόχων μας. Κι έτσι, θέτουμε πολλούς, μεγάλους και απαιτητικούς στόχους. Στόχους οι οποίοι ενδεχομένως να χρειάζονται θυσίες, μήνες ή και χρόνια για να επιτευχθούν. Η αποτυχία καραδοκεί φυσικά, και οδηγεί σε ματαίωση, κόπωση, απογοήτευση και παραίτηση..

Η περίοδος των εορτών δεν είναι πάντοτε και για όλους ευχάριστη και γεμάτη αγάπη. Πολύ συχνά πίσω από αυτό το ωραίο αφήγημα καραδοκεί μια αλήθεια που προκαλεί την αίσθηση απομόνωσης και μοναξιάς. Πολλοί συνάνθρωποι μας δεν έχουν καλές σχέσεις με σημαντικούς για εκείνους ανθρώπους, δεν έχουν κατακτήσει το επίπεδο ζωής που θα ήθελαν και μελαγχολούν, βιώνουν άγχος και θλίψη. Προσοχή στους στόχους που θέτουμε όταν δεν είμαστε καλά ενώ την ίδια ώρα πιστεύουμε πως όλοι οι άλλοι είναι ευτυχισμένοι (κάτι που δεν ισχύει).

Νέα χρονιά – νέοι στόχοι; Μερικές συμβουλές..

  • Να θέσετε στόχους που πραγματικά είστε έτοιμοι να επιδιώξετε αναλαμβάνοντας την ευθύνη και το κόστος που περιλαμβάνουν.
  • Κάνετε στόχο σας την δέσμευση προς τον εαυτό σας και ξεκινήστε με μικρές καθημερινές υποσχέσεις που πάση θυσία θα κρατήσετε.
  • Στην στοχοθεσία σας ορίστε χρονικό πλαισίου πενταετίας και στη συνέχεια καθορίστε τι θα έχετε πετύχει μέχρι το τέλος της νέας χρονιάς.
  • Υλοποιήστε κάθε στόχο βήμα-βήμα, θέτοντας στρατηγικά, μικρούς σταθμούς μέχρι τον τελικό προορισμό.
  • Επιλέξτε ανθρώπους που θα μπορέσουν να σας συντροφεύσουν στην πορεία προς τους στόχους σας, θα σας ενθαρρύνουν να παραμείνετε πιστοί σε αυτούς και θα χαίρονται με την αλλαγή σας. Εάν δεν έχετε τέτοιους ανθρώπους, ξεκινήστε μόνοι σας αναζητώντας νέους φίλους.
  • Οργανώστε τους στόχους σας ιεραρχικά, από τον ανώτατο σημαντικό ΄μέχρι τον λιγότερο σημαντικό. Όσο πιο ψηλά είναι ο στόχος τόσο λιγότερο διαπραγματεύσιμος είναι. Επομένως ο ανώτερος στόχος είναι αδιαπραγμάτευτος.
  • Εάν υπάρχουν εσωτερικά “ανυπέρβλητα” εμπόδια, ζητήστε βοήθεια από ειδικούς.
  • Η στοχοθεσία δεν είναι εορταστική δραστηριότητα, είναι στάση ζωής. Δείτε τις γιορτές ως μια ευκαιρία για αναστοχασμό και όχι την αρχή και το τέλος της ανάπτυξής σας. Γιορτή μπορείτε να έχετε κάθε μέρα που κάνετε έστω κι ένα μικρό βήμα προς τον επιθυμητό εαυτό σας.

Καλή Χρονιά, με υγεία και αγάπη!

Photo by Hope House Press – Leather Diary Studio on Unsplash

Μοιραστείτε το
Πετράς Χαράλαμπος
Πετράς Χαράλαμπος

Ο Χαράλαμπος Πετράς είναι Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής & Συγγραφέας, με περισσότερα από 15 χρόνια εμπειρίας. Σπούδασε Ψυχολογία, Ανθρωπολογία & Ιστορία σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι ειδικευμένος στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία, τη Θεραπεία Ψυχικού Τραύματος με τη μέθοδο EMDR, τη Θετική Ψυχολογία & το Coaching. Έχει πιστοποιηθεί στην χορήγηση και αξιολόγηση του Πολυφασικού Ερωτηματολογίου Αξιολόγησης Προσωπικότητας MMPI-II.