Η Συμβουλευτική Εφήβων είναι η εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη νέων που βρίσκονται στη φάση της εφηβείας. Εστιάζει στην κατανόηση των αλλαγών που βιώνουν σωματικά και ψυχολογικά και στη διαχείριση των δυσκολιών που ανακύπτουν κατά τη διαδικασία διαφοροποίησης τους.
Η συμβουλευτική εφήβων μπορεί να προσφέρει πολύτιμη στήριξη σε δύσκολες περιόδους για τον έφηβο και την οικογένεια, προλαμβάνοντας την επιδείνωση συναισθηματικών και συμπεριφορικών δυσκολιών και διευκολύνοντας την ομαλή μετάβαση από την εφηβεία στην ενήλικη ζωή.
Πώς λειτουργεί η συμβουλευτική εφήβων
Η συμβουλευτική διαδικασία παρέχει ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον στο οποίο οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, να συζητήσουν τις ανησυχίες τους και να επεξεργαστούν τα προβλήματά τους. Οι έφηβοι ενθαρρύνονται να μιλήσουν για δύσκολα θέματα, να διαχειριστούν τις σημαντικές σχέσεις τους και να κατακτήσουν σταδιακά τη δική τους ξεχωριστή θέση στη ζωή και την οικογένειά τους.
Οι συμπεριφορές των παιδιών και εφήβων εκδηλώνονται στο πλαίσιο των κανόνων και των δυναμικών της οικογένειας. Για αυτό, οι συνεδρίες με τον έφηβο συνοδεύονται από συνεδρίες θεραπείας οικογένειας ή συμβουλευτικής γονέων ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη και ουσιαστική παρέμβαση.
Οι συνεδρίες περιλαμβάνουν:
- Εξατομικευμένο πλάνο για κάθε έφηβο με βάση το προφίλ και τις ανάγκες του.
- Εργαλεία για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοδιαχείρισης και συναισθηματικής ανθεκτικότητας.
- Ψυχο-εκπαίδευση εφήβου και οικογένειας.
- Επεξεργασία σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.
- Οικογενειακή θεραπεία όπου απαιτείται.
Η συμβουλευτική εφήβων εστιάζει στην ανάπτυξη της ξεχωριστής ταυτότητας του εφήβου μέσω της κατανόησης και της αποδοχής του εαυτού του, τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων, στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της ανθεκτικότητάς τους, στη διαχείριση των ψυχοσυναισθηματικών δυσκολιών και την ανάπτυξη θετικών στρατηγικών αντιμετώπισης των προκλήσεων.
Συνήθη αιτήματα για συμβουλευτική εφήβων
Οι έφηβοι και οι οικογένειές τους αναζητούν συμβουλευτική για ζητήματα που αφορούν ψυχικές δυσκολίες, παρορμητικές συμπεριφορές, άγχος, σχολικές επιδόσεις και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, συνήθη αιτήματα για υποστήριξη είναι:
- Σχολική επίδοση, μελέτη.
- Χαμηλή κοινωνικότητα.
- Συγκρούσεις στην οικογένεια.
- Σεξουαλικότητα και ταυτότητα φύλου.
- Αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό.
- Άγχος, φοβίες.
- Πένθος, απώλεια, ασθένεια.
- Προσαρμογή σε οικογενειακές αλλαγές.
- Διαζύγιο γονέων.
Η εφηβεία είναι μια φυσιολογική φάση ανάπτυξης που βοηθά τους ανθρώπους να μεταβούν στην ενήλικη φάση σωματικά και ψυχολογικά. Η εφηβεία δεν είναι μια προβληματική περίοδος εξ ορισμού. Οι έφηβοι, αξιολογούν την πραγματικότητα που ζουν, προηγούμενες εμπειρίες τους κατα την παιδική ηλικία και αναπτύσσουν τη δική τους απάντηση, διαφοροποιούνται. Εστιάζουν στις φιλίες τους και στην αυτονόμηση τους. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να εμφανιστούν δυσκολίες και εμπόδια που χρήσουν βοήθειας ενός ειδικό΄.
Εμπιστευτικότητα των συνεδριών
Οι συνεδρίες είναι ατομικές. Η υποστήριξη των ανηλίκων πραγματοποιείται με τη σύμφωνη γνώμη και σε συνεργασία με την οικογένειά τους. Αν και είναι ακόμη ανήλικοι, οι συζητήσεις με τη σύμβουλο είναι εμπιστευτικές ώστε να δημιουργηθεί η αναγκαία σχέση ασφάλειας και αποδοχής. Οι έφηβοι έχουν ανάγκη να αισθανθούν ότι σεβόμαστε τον προσωπικό τους χώρο.
Για αυτό, υλοποιούνται κοινές συνεδρίες με τους γονείς ώστε επεξεργαστούν ζητήματα που ανακύπτουν με ανοιχτότητα και διαύγεια. Η εμπιστευτικότητα αίρεται σε περιπτώσεις σοβαρών ψυχικών διαταραχών σκέψης, παράνομων πράξεων, εξαρτήσεων και αυτοκτονικού ιδεασμού.